Lewis case study

New build city garden

The brief

This newly built property is situated within a small development on the edge of Wells.

I was asked to soften the hard edges and create a wildlife friendly, interesting space with a cottage feel.  The owner is a keen gardener, who wanted a garden which was easy to manage.

My design

I used curved edges to give the garden a cottage feel.  Paved areas were extended and a curved path created to link a gate to the house using paving stones which matched with the small area of paving laid by the builder, which kept the costs down.  Included was somewhere to sit in the sun in this north facing garden.  Access to the back gate can be reached via an arch planted with climbers, to give the illusion of more space beyond while hiding the compost area.

The lawn was edged using brick in order to compliment the surrounding buildings.  The garden can be wet underfoot in winter, so suitable low maintenance, wildlife friendly plants were chosen with most giving all year interest.  Tall plants will eventually give height and climbers will clothe the walls and fences.   We also incorporated favourite plants bought from Mrs Lewis’s previous property.  

The Result

Curved edges diminish the hard edges, creating a garden which is both interesting yet functional.  Tall plants and climbers, when mature will soften edges further. 


“I am very pleased with the result, I can keep my garden tidy easily, while enjoying my retirement.”

Mrs Lewis